≡ Menu

Negativt stigmatiserade multinationella företag

Multinationella företag är så starkt stigmatiserade, att bara att nämna dem i vårt samhälle leder mångas tankar till att koppla dem till något negativt (negativ stigmatisering).
Den senaste reprisen handlar om en hamburgare, eller ett Happy Meal, från McDonalds som ser lika färskt ut som när den köptes för 5 år sedan.

Så här ser formeln ut i människor huvud:
Grundhypotes/Sanning: {Multinationellt företag} = [Ondska]
Delhypotes: {Multinationellt företag} + {tillagar mat} = [Farligt]

Detta leder tanken till att om en hamburgare inte börjar ruttna/mögla, då måste det vara något fel med den. Ett multinationellt göra aldrig något bra (se formeln ovan), de kan således inte ha tillverkat en bra produkt som inte möglar utan att tillsätta farliga konserveringsmedel.

I den bästa av världar skulle de flesta istället frågat sig, är det något konstigt med att mat bevaras på det sättet? Många frågar sig inte det. De nöjer sig med att låta tanken följa formeln ovan. Jag vet inte varför, men kanske beror det på en kunskapsbrist inom det naturvetenskapliga.

T ex:
Derfor fordærves et Happy Meal ikke
och
The Burger Lab: Revisiting the Myth of The 12-Year Old McDonald’s Burger That Just Won’t Rot (Testing Results!)
Vill man inte sätta sig in i naturvetenskaplig kunskap kan man även vända sig till den samhällsvetenskapen. Lite kunskap i inte alltför avlägsen historia kan berätta om jordkällare, torkat kött, bröd som blir skorpor etc. Med den kunskapen kan man anta att konservering är möjlig utan “ohälsosamma” tillsatser.
Hade man istället ställt sig frågan hade man lätt hittat information om varför maten håller sig, och varför det inte är något konstigt med det. Det handlar helt enkelt om under vilka förhållande som maten förvaras.

Just nu är det många som dela följande länk:
Idag fyller min hamburgare 5 år
http://www.lifevision.se/halsoblogg/idag-fyller-min-hamburgare-5-ar/

Författaren har givetvis fått kommentarer på inlägget gällande sin okritiskhet och fått förklarat för sig varför hamburgaren håller. Och trots den nya kunskapen skriver hon:

“Oavsett vilket så står jag fast vid min personliga tro att vi bör äta mer färsk levande mat från växtriket!!! Och jag tycker fortfarande att det är skrämmande att det inte händer något med vare sig brödet, burgaren, pommesen, kanelgifflar och våfflor.”

Citatet ovan visar är ett exempel på det som hela tiden utspelar sig i vår värld. Vi väljer våra sanningar, och även om vi får tydliga svar på hur vi resonerar fel väljer vi att stå fast vid vår tro.

{ 0 comments… add one }

Leave a Reply